søndag 21. oktober 2012

7: Norge 1814-1884 - oppgaver

Fordypningsoppgave s. 123
  1. Historikeren Jens Arup Seip har kalt det politiske systemet mellom 1814 og 1884 for embetsmannsstaten. I dette begrepet legger han at Stortinget i denne perioden var dominert av embetsmenn, altså høytstående, gjerne danske - eller dansk utdannede - overklassemenn. Å styrke regjeringen i forhold til Stortinget ville svekke embetsmennenes makt, ved det ikke lenger ville bli like lett for regjeringen (embetsmenn utnevnt av kongen) å styre uten sterke inngrep av de folkevalgte (valgt av 30-40% av menn). I denne perioden hadde kongen hadde en sterk stilling, med rett til utsettende veto og makt til å benåde fanger. Siden Stortinget (den lovgivende forsamlingen) kun samlet seg hvert tredje år, kunne kongen dermed utsette en lov i ni år. I tillegg nevnte han ut medlemmene i regjeringene. Kongen måtte også være evangelsk-luthersk, for å forhindre at Karl Johan, katolikk, skulle bli konge i Norge. Det at hovedstaden ble flyttet fra Bergen til Christiania, var for at det ikke skulle være så langt å reise for svenskene for å komme til hovedstaden.
Fordypningsoppgaver s. 127
  1. Konventikkelplakatan som slo fast at religiøse møter bare kunne foregå under oppsyn av ordinert prest, ble opphevet i 1842. Man kan hevde at dette var et skritt i retning av økt demokrati ved at ikke lenger de overstående prestene skulle bestemme hva kirken skulle bestå av, men folket. Nå når man ikke lenger var pålagt å ha religiøse møter under oppsyn av en ordinert prest, kunne folk friere diskutere i de religiøse møtene, og forme dem mer som man ønsket – ikke nødvendigvis direkte som presten ønsket. Folket hadde altså fått mer makt, dermed mer demokrati.
  2. Man kan hevde at de første folkebevegelsene peker fram mot de politiske partiene som vokste fram mot slutten av århundret. Det oppsto grupperinger som sto for ulike måter å organisere samfunnet på – ulik politikk.Bønder og middelklassen ble stadig oftere omtalt som "Venstre". Den motstående fløyen, for det meste bestående av embetsmenn samlet seg i "Høyre". Kongen, høyesterett og kirken støttet Høyre. Likevel vant Venstre, med Johan Sverdrup i spissen, valget i 1884. Nå, for første gang i Norge, fikk den politikeren som hadde flertall av stortinget bak seg, oppgave i å danne en regjering. Derfor sier man at parlamentarismen ble innført i 1884 - selv om dette var en gradvis prosess. I 1884 ble de to første partiene i Norge opprettet - Høyre og Venstre.

(selvstudium)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar