mandag 1. oktober 2012

6: Nasjonalisme - tekst

Nasjonalisme er ideer basert på prinsippet om nasjonens verdi. Særlig den etnisk homogene nasjonen (som etniske nordmenn i Norge). Tanken om at mennesket bare vil bli lykkelig og å fullt ut kan realisere sine muligheter hvis det er medlem i et organsik og historisk basert samfunn, som er hva nasjonalisme prøver å oppnå.  Hvis en nasjon er splittet og underlagt andre stater, eller at nasjonen er underlagt et større regime (som Polen under Sovjetunionen), vil nasjonalismen kunne føre til historiske begivenheter som opprør eller revolusjon.

En nasjon er en gruppe mennesker som først og fremst har samme språk. De har felles kultur og historie, og  nasjonens medlemmer godtar hverandre som en del av gruppen. Det er også forutsatt at alle i gruppen har samme rettigheter og plikter.

Den man kaller for "den franske formen for nasjonalisme" er knyttet særlig til statsmakten, og bygger på opplysningstanker, hvor politisk patriotisme og støtting av revolusjon var sterke ideer. At staten står sterkt og at alle nasjonens medlemmer har samme statsborgerlige rettigheter med samme plikter og rettigheter. Patriotisme er en sentral tanke, gjerne politisk betont, med vektlegging av etnisitet.

Det man kaller for "den tyske formen for nasjonalsime" er særlig preget av romantikken, hvor det var sterk velvilje om folkelige tradisjoner, hvor litteratur, poesi og billedkunst var tydelige eksempler på. Troen på folket og nasjonens språklige, åndelige og etniske enhet står sentralt. Man kunne tiløre samme nasjon og føle tilhørighet, uavhengig av rang og status. Her står tanker om felles språk, historie, og kulturell bakgrunn sentralt. Fascisme og nazisme er eksempler på militær nasjonalisme. I forhold til Frankrike har Tyskland ikke i samme grad en lang tradisjon som ett rike.

Norsk nasjonalisme kategoriseres innenfor tysk nasjonalisme. Når vi i Norge feirer 17. mai, kan vi i manges øyne nok bli sett på som patriotiske og nasjonalistiske i høy grad. Det at man feirer nasjonaldag så intensivt, er med å vise hvor viktig nasjonsfølelsen er for det norske folket. Man har hatt behov for å ha en sterk nasjonaldag som øker nasjonalfølelsen i landet. Dette kan komme at av man ikke har hatt sin egen stat før i 1905, og dermed hadde sterkt behov for å bygge nasjonsfølelse.

Historien har vist at det finnes flere problematiske sider ved nasjonalisme. Nasjonalismen som samlende ideologi kan fyre opp konflikter ved at det finnes flere potensielle nasjoner i verden, enn det finnes nasjoner. Hvis nasjonalisme i et ikke klart avgrenset homogent område står sterkt mot andre i samme område, kan det oppstå konflikter. Det at nasjonalismen generelt er selvforherligende gjør at man i mange tilfeller også ser ned på det utenforstående. Tidlig nasjonalisme bygget på ideen om å samle sin nasjon, men utviklet seg etter hvert til en idé om å utvide sin nasjon, gjennom etnisk utrensing og assimiliering.

Kilder:
http://snl.no/nasjonalisme
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme
Forelesning av Rannveig Fluge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar