mandag 24. september 2012

3: Den franske revolusjonen - oppgave


1. Årsaker og bakgrunn

Politiske årsaker: Krigføring (særlig i Amerika mot briterne) og at adelen ikke måtte betale skatt. Politisk påvirkning fra USA.

Ideologiske årsaker: Tankene om frihet, likhet og brorskap. Opplysningsfilosofiske tanker om maktfordelingsprinsippet (Montesqiueu), ytringsfriheten (Voltaire) og folkesuvereniteten (Rousseau).

Økonomiske årsaker: Urettferdig fordeling av goder. Kronvasall-vasall-fordelingen er ikke gunstig for vasallene, i motsetning til hvordan patronus-kliens (Romerriket) var gunstig for begge parter. Franske statskassen var tom pga. overdreven støtte til Amerikas frigjøringskrig. Matmangel.

Sosiale årsaker: De adelige og geistlige trykker tydelig ned de resterende 98% av folket. Frankrike var et stendersamfunn (adelen, geistlige, folket).


2. Revolusjonensforløp og utvikling

·        Første fase 1789 – 1792
Revolusjon blusser opp. Grunnlovgivende forsamlingens epoke. Grunnlov ferdig i 1791. Tortur avskaffet, økonomisk liberalisme, adelige titler slettes, juryordning og rettsikkerhet. Kirkens tiende avskaffes, trosfrihet. Revolusjonens menn overtok statens gjeld.

·        Hovedmomenter i  Erklæringen av menneskets og borgerens rettigheter - 26.08.1789 -  (se http://historie.cappelen.no/historie1/kap9/kildeoppgaver/kildeoppgave.html?id=164 )
Fremfor alt FRIHET. Opplysningstidens tanker sto sentralt i utvalget av hovedmomenter til erklæringen, som retten til ytringsfrihet (Voltaire). Maktfordelingsprinsippet (Montesqiueu) var svært viktig - som i den amerikanske grunnloven. Også tanken om at folkesuverenitet (Rousseau) var viktig. I tillegg kom sikkerhet mot tilfeldig fengsling, eiendomsrett, adelige titler ble slettet og tortur ble avskaffet. Når det gjaldt religion, var det vedtatt at man skal ha religionsfrihet, at tienden skulle avskaffes og at kirkekodset skulle tas til folket.

·        Krig mot Østerrike 1792 - hvorfor ? resultat? Spenning. Dreper kongen i januar
Krig fordi man ville spre revolusjonen.

·        Annen fase 1792 – 1794 – revolusjonen radikaliseres – på hvilken måte? ”Revolusjonen spiser sine egne barn”
Tortur ble igjen innført, det ble dårlige forhold, særlig i Paris etter strømningene dit for å forsvare hovedstaden mot Prøyssen. Sensuren økte under nasjonalsamlingens (republikanere) ledelse. Alt ble undersukt. Ingenting skulle være kontrarevolusjonært. Kamp mot gudstro og kirken, og dyrking av fornuften. Ludvig 16. dømmes til døden - vedtatt av folkevalgte.

·        Tredje fase 1793 - 1795: terror. Skriv i punkter hvordan  revolusjonen utviklet seg i denne perioden
300 000 utskrives til hæren for å forsvare seg mot de man angrep for å spre revolusjonen. Nå blir man angrepet fra nord, øst og sør, og må forsvare seg.

·        Reaksjon - Direktoriet (1794-99) – hvorfor ble dette mislykket?
Direktoriet (fem mann), altså regjeringen prøvde å styre Frankrike i revolusjonens ånd, og som en motreaksjon på hvordan revolusjonen ”hadde spist sine egne barn”. Misnøye i landet. Fengselene tømtes. Ytringsfriheten ble gjenninført. Derimot ble fengslene fylt med terrorister. Paris led. Tap i kriger. Men Napoleon har suksess i Nord-Italia, og vinner slag på slag.

·        Revolusjonens siste fase - 1799 - 1804 : Forklar Napoleon Bonapartes fremgang til makten.
Napoleon tar makten. Kroner seg selv til keiser.



3. Betydningen av den franske revolusjonen

a.      for Frankrike
I og med at det var her revolusjonen skjedde, er den selvfølgelig svært viktig for landet i senere tid. Frankrike har siden revolusjonen aldri hatt monarki, og har fortsatt sterke tanker om revolusjonens ideer om frihet, likhet og broskap. Disse tre begrepene står fortsatt veldig sentralt i landet politisk sett. Kirken har også siden revolusjonen aldri etablert seg sterkt igjen.

b.      for Europa
Med tanke på at Frankrike på denne tiden var et av, om ikke dét, viktigste landet i Europa, hadde den frankse revolusjonen mye å si for utviklingen av Europa videre. Tankene som revolusjonen satte til livs har spredd seg, og har nå blitt viktige deler av nesten hele Europas tankegang. På grunn av revolusjonen led Frankrike økonomisk, og skrumpnet inn. Det ga Storbritannia plass til å vokse, og mye på grunn av dette kan man trekke linjer til hvorfor Storbritannia senere ble en stormakt som har påvirket store deler av verden. Frankrike var før revolusjonen en sterkere makt enn Storbritannia, men det endret seg etter revolusjonen.

c.      for Norge
Den franske revolusjonen hadde ikke særlig direkte betydning for Norge da den utspilte seg, men i og med at Napoleon fikk makten, og ble støttet av Danmark, og tapte, ble Norge gitt som en slags gave til Sverige som en slags betaling for hva danskene hadde gjort. Dette var avgjørende for Norges fremtid. Landet var nå i union med Sverige, og ikke lenger under Danmark. Med Sverige fikk Norge friere spillerom, og til og med sin egen grunnlov (1814) – noe vi som ikke hadde vært aktuelt under danskene. Norge fikk nå, på grunn av den franske revolusjonen, utviklet seg i en helt ny retning – et steg mot selvstendighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar