søndag 7. april 2013

18: Hjem og fritid i Norge på 50- og 60-tallet - avisartikkel


Gjennom sosialdemokratiet ble det tilrettelagt for like ordninger for hele det norske folket gjennom Folketrygden. Alle skulle få like rettigheter til pensjon, økonomiske støtteordninger og til helsetjenester. Dette skulle være tilgjengelig for alle, uten at man skulle måtte betale selv. 

I 1960-årene hadde norske hjem blitt noe helt annet enn det hadde vært bare noen tiår tidligere. Gjennom teknikken som hadde blitt utviklet, og den overordnede velferden som sosialdemokratiet hadde ført med seg, hadde nesten alle husholdninger innlagt vann og strøm, uavhengig av samfunnsklasse eller hvor man bodde. Den elektriske komfyren og elektriske strykejern var også blitt svært utbredt, og arbeidet hjemme ble mye enklere enn det tidligere hadde vært da alt husarbeid måtte utføres for hånd. Vaskemaskiner, kjøleskap og dypfrysere var mer utbredt, i tillegg til andre elektriske apparater som brødristere, støvsugere eller kjøkkenredskaper som elektrisk visp.

Vaskemaskinen gjorde at arbeidet i hjemmet, som stort sett var blitt utført av kvinnen i huset, ble svært forenklet. Flere timers arbeid ble spart, og kvinner kunne bruke tiden sin på annet. Hverdagen til vanlige folk ble endret på grunn av denne tidsbesparelsen som de elektriske nyvinningene førte med seg. Nye klær laget av plastfiber konkurrerte mot de tradisjonelle tøymaterialene som bomull, ull, silke og lin. Klær ble generelt mye billigere, og det lønnet seg for første gang i historien å kjøpe nye klær fremfor å reparere gamle.

Kjøleskapet og fryseren gjorde at man kunne lagre mat mye enklere enn tidligere. Dette gjorde at man kunne holde mat fersk i en mye lengre periode. Selv om kjøleskapet ikke direkte sparte mennesker for arbeid, gjorde det at man for eksempel ikke trengte å kjøpe alt ferskt fra butikken, men kunne kjøpe inn i store mengder, ”lørdadgshandelen” ble vanlig. I stedet for å konservere på tradisjonelle måter, som gjennom tørking, røyking og salting og sylting, kunne man nå oppbevare matvarer i flere måneder i fryseboksen. Et kjøttstykke som tidligere ville begynt å råtne på noen dager, kunne nå holde seg i flere måneder. Dette gjorde at maten ikke lenger var avhengig direkte av årstidene.

Før 60-tallet hadde Norge vært et klart klassedelt samfunn. Menn skulle arbeide, mens kvinner skulle være hjemme. Med de teknologiske nyvinningene som utbredte seg i de tusen hjem, fikk nå kvinner tid til å gjøre annet arbeid enn å passe barn og vaske klær. De fikk tid til å arbeide, og det var ikke lenger en selvfølge at det bare skulle være en inntekt per husholdning, og Norge ble et mer likestilt samfunn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar