søndag 7. april 2013

17: Korea - fremdeles ikke fred - avisartikkel

Frem til slutten av den kalde krigen hadde Korea i lang tid (siden 668 e.Kr.) vært et samlet rike. I 1948 ble den eldgamle staten delt i Sør-Korea (Republikken Korea) og Nord-Korea (Den demokratiske folkerepublikken Korea). Korea består av en homogen etnisk folkgruppe, som i dag er splittet i to. 

Da andre verdenskrig var over, ble Korea frigjort fra Japan, som hadde okkupert landet siden 1910. I 1945 gikk Sovjetunionen inn i nord, mens vestmaktene gikk inn i sør – noe som kan sammenlignes med henholdsvis Øst- og Vest-Tyskland. Korea ble i 1948 delt i to omtrent like store deler. I nord var det innført kommunisme, mens det i sør var mye uro og korrupte antikommunister ved makten. Det kommunistiske nord ba Stalin om lov til å angripe Sør-Korea med Stalin og Sovjet i ryggen. De hadde også samtykke fra Mao i Kina.

USA ville ikke sitte stille og la det kommunistiske nord utvide seg, noe som var et tydelig eksempel på deres oppdemningspolitikk og selvpåtatte rolle som verdenspoliti. USA var redde for at kommunismen skulle spre seg gjennom, og hadde en tanke om dominoeffekten – at et og et land skulle falle for kommunismen.

I 1949 var det revolusjon i Kina. På grunn av den kommunistiske revolusjonen i Kina, flykter den tidligere, nasjonalistiske regjerningen i Kina til Taiwan. De styrer ennå Taiwan. Taiwan er fremdeles et kapitalistisk land. Det kommunistiske Kina, ledet av Mao Zedong, var ikke representert i Sikkerhetsrådet – det var Taiwan som representerte Kina i FN. Heller ikke Sovjetunionen var representert i Sikkerhetsrådet fordi de boikottet det, så USA fikk med seg FN-støtte for å militære inngrep.

USA forsvarte Sør-Korea med støtte fra FN, og fikk etter hvert ønsker om å angripe det kommunistiske nord, noe som provoserte Kina som sendte inn store styrker. I 1951 hadde grensen mellom Nord- og Sør-Korea blitt stabil omtrent i midten av landet, etter langvarige kamper. Grensen ble strengt bevoktet, og er det enn i dag.

Nå: Nord-Korea opphever alle våpenhvileavtaler med Sør-Korea som en konsekvens av FNs sanksjoner mot landet. Bare noen timer etter at FN vedtok sanksjonene mot landet, kunngjorde Nord-Korea at landet ikke lenger opprettholder våpenhvilen som har vart i 60 år, fra ikkeangrepsavtalen i 1953 frem til i dag, i 2013.

Nord-Korea har holdt på med prøvesprengninger siden 90-tallet. I 1994 gikk landet med på en avtale om å ikke utvikle atomvåpen, mot at de skulle få hjelp fra vestmakter om utvikling av atomkraft. Nord-Korea fortsatte i hemmelighet, noe som nå er kjent. I dag har Nord-Korea jevnlig prøvesprengninger, og omverdenen er usikker på hvor nært denne militærmakten er å få atomvåpen. Sør-Korea i dag er en demokratisk republikk med president. Frem til 1993 var landet en autoritær republikk. USA og vestlige makter er fremdeles nære allierte med Sør-Korea.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar