søndag 28. april 2013

25: Kashmir (en internasjonal konflikt etter 1945) - tekst

Kashmir kan beskrives som en ert blant tre store kjøttstykker. India, Pakistan og Kina har alle atomvåpen, og har alle interesser i Kashmir - et område som kanskje er mest kjent internasjonalt for å produsere ull med best kvalitet i verden. Kashmirs grenser har vært nesten uendret i 60 år. I en konflikt hvor alle parter har ”rett”, bare på ulike måter, er det ingen enkle svar. Kashmir-konflikten har ført til flere kriger mellom India og Pakistan, og av alle konflikter i verden er det denne som fører til mest terror globalt sett, noe ytterst få i den vestlige verden kjenner til.
http://edition.cnn.com/WORLD/asiapcf/9905/27/kashmir.04/india.kashmir.delhi.lg.jpg
I dag er Kashmir delt i to.
Den konkrete utkjempelsen av Kashmir-krigen er det man kan kalle en kald krig. De tre involverte partene (India, Pakistan, Kina) er alle atommakter. Dermed holder de hverandre i sjakk gjennom en gjensidig maktbalanse. FN er på plass i Kashmir og overvåker (Kashmir regnes som et demilitarisert område, hvor ingen av partene har lov til å bevege seg), og dermed holdes situasjonen rolig, i alle fall på overflaten. Det er ikke direkte krig mellom landene, men det gjennomføres terror mellom partene alle veier. Siden 1970-tallet har Pakistan vært alliert med Kina mot sin felles fiende, India - som har fått støtte fra Sovjetunionen, som når er Russland. Denne konflikten er både en interessekonflikt, ved at både India og Pakistan mener at de har krav på hele området, og samtidig en verdikonflikt, med ulike religiøse syn: hinduismen (India) og islam (Pakistan).

Frem til i 1947 var Pakistan en del av India (i det britiske samveldet). I 1948 brøt konflikten om Kashmir ut for alvor. Den indiske hertugen av Kashmir var hindu, mens 90% av befolkningen var muslimer. Hertugen var redd for å ikke lenger få herske over sitt land. Han følte at hans posisjon som hertug var truet, og spurte derfor den indiske staten om hjelp i situasjonen. Hertugen gikk med på en avtale om å gi Kashmir til India for å få beskyttelse fra de muslimske opprørerne - mot at Kashmir ble en del av India (dermed er Kashmir på papiret Indisk). Da satte Pakistan inn hæren, og plutselig var Pakistan og India i full krig.

Storbritannia hersket i India siden 1846. Etter andre verdenskrig trakk Storbritannia seg ut av India og flere andre kolonier, og i 1947 ble India fritt fra det britiske samveldet. Britene hadde erobret deler av det indiske subkontinentet, og innlemmet f. eks. Bengal (ca. dagens Bengladesh) og Punjab (ca. dagens Pakistan) i Britiske India.  Delstater med muslimsk majoritet, som Pakistan, var også innlemmet i Britisk India, mens noen av de opprinnelige statene som f. eks. Kashmir, beholdt sin uavhengighet.

Etter avkoloniseringen av India, ble Britisk India delt i et antall mindre stater. Muslimer og hinduer ønsket i de fleste tilfeller å leve adskilt, og flere oppblussinger mellom muslimer og hinduer førte til at Pakistan ble en egen stat, med islam som hovedreligion og muslimer som majoritet av befolkningen. Delingen kom som et resultat av flere blodige konflikter mellom befolkningsgruppene.

Mahatma Gandhi hadde i frigjøringen av India stått for et ikke-voldelig motstand, med sivil ulydighet som fremste våpen i kampen for et fritt India. Men selv om Gandhi hadde vært ikke-voldelig, var det flere indere som gjerne grep til våpen. Da britene hadde forlatt det store indiske riket, ble det flere steder sammenstøt mellom ulike befolkningsgrupper i India. I Kashmir var det først og fremst en kamp mellom muslimer (majoriteten i området) og hinduer (støttet av det indiske staten).

http://www.allaboutindia.org/wp-content/
uploads/2010/06/Ind-vs-Pak.jpg
Man kan si at det er fire parter i konflikten: India (som på papiret eier Kashmir), Pakistan (som er et land med muslimsk majoritet, på samme måte som Kashmir har muslimsk majoritet), Kina (som kan bli sett på som Indias rival, og ønsker makt i området) og Kashmir-befolkningen (som ønsker at Kashmir skal bli en egen, selvstendig stat). Forholdene mellom landene er delte. Både gjennom trusler i ord og i handling (terror), skremmer partene i konflikten hverandre. Samtidig samarbeider landene på flere måter som naboland.

Kilder:
Kildekritikk: Noen kilder var pro-India, mens andre sto klart på Pakistans side i konflikten. Gjennom kombinasjon av kilder som beskriver konflikten fra flere siden, får man et større innsyn i konflikten.

In spite of the gods, Edward Luce, om det moderne India
Asian Drama, Gunnar Myrdal, kap. 6 om Kashmir
Hansen, Svein Olav, m.fl. (2008): Mennesker i tid 2. Cappelen Damm, Oslo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar